Строителни инженери от България
взеха участие в официалната церемонията по откриване
на най-дългия висящ мост в света “Чанаккале
1915“
свързващ Европа с Азия.

1915 Çanakkale Bridge and Malkara-Çanakkale Motorway” на 18 март 2022 г.

По Покана на Министерство на транспорта на Република Турция, Главна дирекция „Магистрали“ и Камара на строителните инженери на Турция, инженери от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, взеха участие в официалната церемонията по откриване на най-дългия висящ мост в света “Чанаккале 1915“ свързващ Европа с Азия. Церемонията по откриването се състоя на 18 март 2022.

 

Мостът бе открит от президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган в деня на отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската войска над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата световна война в битката при Чанаккале (Галиполи).

На церемонията, президента Ердоган заяви, че Турция днес открива най-дългия висящ мост в света с най-голямо разстояние между двете вертикални опори, изпреварвайки Япония, която досега е държала първенството в това отношение. В събитиято участваха председателят на Великото народно събрание  на Турция Мустафа Сентоп, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, лидерът на една от водещите опозиционни сили в страната – Партията на националистическото движение Девлет Бахчели.
18 март Турция празнува 107-та годишнина от победата в битката при Чанаккале, една от най-големите и кървави битки на Първата световна война.

„Мостът Чанаккале от 1915 г. ще остави тази история на сблъсъци и конфликти зад себе си и ще бъде мост между Изтока и Запада, като постави началото на нова ера на мир и просперитет“, каза южнокорейският премиер Ким Бу-Кюм по време на церемонията, позовавайки се на историческите бойни полета на региона Чанаккале.

Символиката в името на моста е свързана с Галиполската операция и морската победа на Турция на 18 март 1915 година. Някой от техническите особености на моста носят определен смисъл: името на новия мост е отбелязана годината на победата в битката при Чанаккале 1915, височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а разстоянието между двете опорни части на моста е 2023 метра, което символизира 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на републиката.

Мостът е построен по модела на публично-частно партньорство между държавния и частния сектор и Турция се нарежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по прилагане на този бизнес модел. Инвестиция е 2,5 милиарда евро, като ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии.

И така “Чанаккале 1915”, става най-дългият висящ мост в света.

Създаден е от интернационален екип – турци, корейци, японци, британци, холандци, иранци, филипинци в лицето на 670 инженери и над 5000 работници, с участието на 740 строителни машини и 106 подизпълнители.

Мостът е забележителен с международния инженерен екип, който е работил по него. Основната работа по проектирането беше извършена от Cowi от Дания и Pyunghwa Engineering Consultants от Корея, като това беше потвърдено от Arup от Обединеното кралство и Aas-Jakobsen от Норвегия, с приноса на турската Tekfen и T-Ingénierie от Швейцария.

Самото строителство е извършено от група турски и южнокорейски компании, водени от Daelim, SK, Limak и Yapi Merkezi и включително китайската Sichuan Road and Bridge Construction Group.

Проектът беше възложен на консорциума през 2017 г., след като победи конкуренцията от японски, италиански и китайски компании, които подадоха оферти с турски партньори.

Според Ердоган изграждането на Чанаккале струва  2,5 милиарда евро, но ще генерира 5,3 милиарда евро икономическа продукция, ще създаде 118 000 работни места и ще генерира 2,4 милиарда евро приходи.

Досега транспортната връзка се е осъществявала само с фериботи, като пътуването между двата бряга е отнемало 1,5 часа, а с новия мост пътуването ще отнема само 6 минути. Таксата за преминаване на автомобили ще бъде 200 лири (25 лева).

Днес се откри и 101 километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която е част от голям транспортен проект, който ще свърже Истанбул с Балъкесир. 

Проектът за висящ мост и магистрала в Турция – „Чанаккале 1915 г.“, над протока Дарданелите, е с осигурено финансиране от 2.3 млрд. евро, съобщиха от компанията „Чанаккале Отойол“.

Заемът ще бъде изплатен за 15 години с петгодишен гратисен период и е обезпечен от 24 банки и институции, включително Deutsche Bank, Bank of China и ICBC, от общо 10 държави. Страните, които участват във финансовото обезпечаване на сделката, са Южна Корея, Германия, Франция, Италия, Обединени арабски емирства, Кувейт, Китай, Великобритания, Дания и Турция.

Около 70% от финансирането е осигурено от чуждестранни институции, а останалите 683 милиона евро – от чуждестранните клонове на кредиторите на Турция. Сред банките от Турция, които осигуряват финансирането, са Акбанк, Финбанк, Гаранти Банк, Иш Банк, Вакъфлар Банк, Япи Креди и Кувейт Тюрк. Агенциите за експортно кредитиране на Южна Корея KEXIM и KSURE 1 предложиха най-големия пакет от заеми, който някога е получавал турски проект -1 млрд. лири кеш гаранции. 

В началото на 2017 г. консорциум от южнокорейски и турски компании – Daelim, SK E&C, Limak и Yapı Merkezi – спечели търга и за 192 месечен лизинг за историческия мост.

На 18 март 1915 г., по време на битката при Чанаккале, турската артилерия окончателно побеждава обединения англо-френски флот, който се опитвa да пробие към Истанбул.

Това събитие е един от ключовите моменти на битката, която позволи на Турция да защити своята независимост и да запази контрола над Босфора и Дарданелите. Една от най-тежките и кръвопролитни битки в Първата световна война е тази при Дарданелите (Чанаккале), Турция. В продължилите 13 месеца сражения, има 500 000 жертви.  Тази битка се смята за една от най-кървавите битки в турската история.

Основната морска битка протича на 18 март. Битката на полуостров Гелиболу при Чанаккале се е провеждала както на суша, така и по море. Морските битки продължават от 19 февруари до 18 март 1915 г. Сухопътната конфронтация продължава от 25 април 1915 г. до 9 януари 1916 г.

Победата на турската армия при Галиполската операция е преломен момент в историята на страната, тъй като след нея започва разпадането на Османската империя. Дава се началото на Турската война за независимост и обявяването на републиката 8 години по-късно, през 1923 година, под ръководството на османския офицер полк. Мустафа Кемал.

В чест на тази победа, през март 2017 година, започна строителството на висящия мост над протока Дарданели – “Чанаккале 1915”, свързващ Европа и Азия. Известен още като мост “Дарданели”.

Изграден е от стомана. Дълъг е 3563 метра, широк е 43,06 метра. Двете му опорни колони са високи по 318 метра, което го прави втория по височина в Турция след моста Явуз Султан Селим. (висящ мост в северния край на Босфора, наречен на името на Султан Селим I, открит през 2016 година). Платното на моста “Чанаккале 1915” има 6 ленти за движение, по три във всяко направление, като част от автомагистралата Къналъ-Балъкесир, дълга 321 км и струваща 2,8 милиарда долара. Също така мостът има по 2 пешеходни пътеки от всяка страна. Мостът надминава с 32 метра японския “Акаши Кайкьо”, над пролива Акаши, построен през 1998 година и свързващ гр. Кобе с остров Аваджи.

По време на церемонията се състоя преминаванена корабите на турските ВМС в Дарданелите и демонстрационен полет на авиогрупата на турските ВВС.

 

Представители на Камара на строителните инженери на Турция, регионален клон Чанаккале и Представител на Главна дирекция Магистрали на Министерство на транспорта и инфраструктурата на Турция посрещнаха групата български инженери при пристигането им в Галиполи.

Проведена бе кратка среща с членовете на новоизбраното Ръководството на Камара на строителните инженери на Турция, регионален клон в Чанаккале и бе обменена информация за дейността на организациите.

Програмата на посещението бе много интензивна и наситена. Веднага след срещата, посетихме строителната площадка на моста. В офиса на Главния Контрактор Mr. Kemal Cetin, главен инженер на моста изнесе за българските строителни инженери техническа Презентация за инженерните предизвикателства на проекта и важни етапи от строителния процес на моста. Българските колеги бяха особено впечатлени от инженерното решение за фундиране на пилоните на моста, както и от технологията на изготвяне и оплитане на носещите кабели на висящата конструкция.

Строителните инженери на Турция и турският народ трябва да се гордеят с изграждането на този прекрасен мост между два континента.

Незабравим спомен ще остане за нас, българските строителни инженери, присъствали на официалната церемония на „1915 Çanakkale Bridge“ специалния спектакъла по откриване на моста и приповдигнатото настроение на турските граждани.

При завръщане към България, групата посети гр. Чанаккале и гр. Одрин, където бяха разгледани туристическите забележителности  –  Джамия Селимие построена от Мимар Синан, османски архитект от 16-ти век, Джамия Селимие се счита за зенита на османската архитектура и е включено в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО през 2011 г. Самият Синан счита тази сграда за своята най-добра работа. Посетихме и  българската православна църква „Свети Георги“, която се слави като средище на българския дух не само в Одрин, а в целия тракийски регион на Турция.

За нас беше висока чест и удоволствие да бъдем гости на Министерство на транспорта на Турция и на Турската камара.

Благодарствено писмо


виж материала във вестник Марица                              

виж материала в Citybuild  18/03/2022                          

виж презентацията и снимките